Constantin Iliescu provine dintr-o familie care cândva a condus destinele localității în care el este astăzi primar. Atât bunicul pe linie maternă, cât și cel pe linie paternă au fost, cu multi ani în urmă, primari în Vadu-Săpat.
Născut și crescut pe aceste meleaguri, Constantin Iliescu s-a gândit că ar putea pune umărul și altfel la dezvoltarea localității care i-a oferit atât de multe. Astfel, că la alegerile din 2016 și-a depus candidatura pentru funcția de primar. Susținut de PSD, dar mai ales de majoritatea locuitorilor comunei, el a câștigat alegerile reușind să-l detroneze pe candidatul PNL, cel care a condus comuna în ultimele doua decenii. O comună de oameni gospodari.
Vadu-Săpat este o comună aflată în apropierea orașului Mizil, în judetul Prahova. Cei mai multi dintre oamenii din localitate își câștigă traiul din agricultură, în special din culturile de viță de vie. Cei aflați în putere nu se mulțumesc doar cu ceea ce le oferă munca pământului pe care îl dețin, ci au optat și pentru un loc de muncă la oraș care le poate asigura un venit sigur. Fac naveta seară de seară, iar atunci când ajung acasă muncesc și în gospodarie pentru a putea suplini lipsa de peste zi.
Spre deosebire de alte zone rurale unde nivelul de trai este scăzut, în Vadu-Săpat se simte un aer de prosperitate datorat hărniciei oamenilor locului. Locuitorii acestei comune sunt obișnuiți cu munca și au înțeles că doar așa pot realiza mai mult. Mergând pe ulițele comunei descoperi case trainice, îngrijite. Grădinile și câmpurile sunt lucrate, puține fiind terenurile lăsate pârloagă.
Mai mult, unii dintre locuitorii din Vadu-Săpat au fost mai curajoși și au îmbrățișat spiritul antreprenorial. Și-au ridicat ferme de animale, cresc vaci, capre sau oi. Alții au accesat fonduri europene și s-au aventurat în plantarea de livezi de pomi fructiferi sau în stupărit. Oamenii sunt conștienți că pentru a le merge bine trebuie să se implice trup și suflet în ceea ce fac.
Pornind de la această imagine putem spune despre Vadu-Săpat că este o comună specială, cu mult deasupra majorității localitaților rurale în care nivelul de trai este scăzut.
O moștenire nedorită
Fiind unul dintre gospodarii de frunte din Vadu-Săpat, Constantin Iliescu s-a decis să nu mai închidă ochii în fața incompetenței evidente a fostului șef de la primărie și a intrat in cursa pentru fotoliul de primar.”Mi-am dat seama că în comuna mea se poate investi mai mult, că Vadu-Săpat poate fi o comună mult mai curată. Cred cu tărie că un om capabil face lucruri frumoase cu bani puțini, iar un primar incompetent face lucruri proaste chiar dacă are la dispoziție bani mulți. Cam așa s-a întâmplat cu fostul primar, care a lăsat în urmă un adevărat dezastru. Dacă te caracterizează seriozitatea, bătălia începe din prima zi în care preiei funcția și se sfârșește doar atunci când îți închei mandatul. Când mi-am început misiunea, în primul rând, mi-am dorit să cunosc personalul din subordine. Am discutat cu fiecare angajat în parte pentru a vedea exact ce studii are, ce experiență, ce sarcini de serviciu a îndeplinit, unde a mai lucrat. Această cunoaștere m-a ajutat să reorganizez echipa. A urmat o altă bătălie: a trebuit să identific problemele nerezolvate până la sosirea mea. Mi-a fost de real folos să cunosc exact care este capacitatea financiară a instituției pe care o coordonez, să văd de unde provin încasările, de unde vin datoriile unor societăți care au lucrat cu administrația comunei Vadu-Săpat. De asemenea, am identificat mijloacele care pot ajuta autoritatea locală să recupereze aceste datorii. Alături de echipa mea, voi continua să lupt pentru respectarea promisiunilor pe care le-am făcut în timpul campaniei electorale, voi căuta să identific posibilitățile financiare și materiale care mă pot ajuta să-mi respect aceste promisiuni. O altă bătălie pe care îmi doresc să o câștig este cea a atragerii de finanțări externe pentru proiectele pe care nu le putem susține de la bugetul local. Aici am în atenție, de exemplu, posibilitatea de a găsi susținere pentru construirea drumului care face legătură cu Rezervația Budureasca ”, spune Constantin Iliescu.
Odată câștigate alegerile, Constantin Iliescu s-a apucat de muncă, dorindu-și să ducă la bun sfârșit promisiunile făcute în timpul campaniei. Dar cum nu prelua o primărie de la zero, ci una în care a condus o singură persoană timp de aproape doua decenii, noul primar trebuie mai întâi să găsească soluții pentru problemele pe care le-a moștenit.
Și dacă este să ne luăm după investigațiile Curții de Conturi nu sunt puține. “De la predecesorul meu am primit moștenire 24 de măsuri lăsate de Curtea de Conturi Prahova începând cu anul 2012. Niciuna dintre aceste măsuri nu a fost soluționată de fostul primar, documentele fiind aruncate în sertare cu speranța că se vor rezolva de la sine. Sau poate că s-a gândit că uită Curtea de Conturi de ele!. Am fost nevoit să deschid șase procese civile pentru recuperarea a sute de mii de lei de la firmele care au lucrat pentru comuna Vadu-Săpat. Sunt doar două exemple, dar lista moștenirilor este foarte lungă și foarte greu de dus”, precizează primarul comunei Vadu-Săpat.
Nici aparatul administrativ lăsat de vechiul primar nu este unul profesionist, existând mulți lucrători de specialitate care nu cunosc legislația necesară întocmirii proiectelor pe care le au de rezolvat. Și cum este greu de sancționat un salariat care este indisciplinat sau prezintă lucrări slabe, șeful primăriei trebuie să îi încarce cu sarcini suplimentare pe acei angajați care își respectă cu adevărat munca.
Se ajunge la astfel de moșteniri din cauza faptului că legislația actuală nu-l obligă pe primarul care pleacă din funcție să predea totul noului edil, astfel că perdantul poate pleca liniștit acasă fără a se teme de nimic. E drept că în cazul unor investigații din partea autoritaților statului, este responsabil în fața Justiției pentru faptele sale, dar până să se ajungă aici, noul primar trebuie să identifice soluții pentru rezolvarea problemelor moștenite. Acest lucru necesită consum energetic și încetinește aplicarea planurilor cu care primarul și-a câstigat mandatul.
“Echipa pentru un primar este foarte importantă. Fără un contabil șef bun, cu experiență și fără un Consiliu Local care să te susțină, nu vei avea succes.Experiența pe care o am mă ajută foarte mult în munca mea de acum.Datorită faptului că am lucrat mereu cu oamenii, că am cunoscut caractere diferite îmi este mai simplu să relaționez cu aparatul de specialitate, să iau decizii corecte, să interacționez cu oamenii”, precizează Constantin Iliescu.
Întrebat care sunt marile proiecte pe care vrea să le implementeze în acest mandat, primarul din Vadu-Săpat a nominalizat canalizarea și asfaltarea întregii comune, punerea la punct a nomenclaturii stradate, construirea a două parcuri pentru copii și realizarea dumului spre Valea Budureasca. Acestea sunt proiectele mari, dar gospodarul comunei are în plan și alte lucrări pe care dorește să le pornească.
Despre Constantin Iliescu
Înainte de a prelua funcția de primar, Constantin Iliescu a lucrat în Poșta Română, unde timp de 35 de ani a deținut funcții de conducere. De asemenea, a fost lider de sindicat la nivel de județ, coordonând o structură formată din 1.200 oameni, organizație afliată la Blocul Național Sindical. “Mă caracterizează seriozitatea. Sunt un om foarte muncitor. Nu las nimic nerezolvat dacă pot face astăzi. Iubesc foarte mult copiii și respect persoanele în vârstă, iar pe cei tineri îi chem să vină alături de mine pentru a face împreună ceva pentru zona în care trăim.Fiica mea este căsătorită cu un român stabilit în SUA, iar acest lucru mi-a permis să călătoresc foarte mult în străinătate. Am văzut că se poate trăi și altfel și că prin muncă se pot obține rezultate spectaculoase”, declara primarul comunei Vadu-Săpat.
Articol publicat de Ordinea Zilei